Dünyanın gücü sizden yana
Değerli Sigortalımız,
Sigorta ihtiyaçlarınız için, Şirketimiz güvencesini tercih etmenizden dolayı teşekkür ederiz.
Güçlü finansal yapısı, uluslararası deneyimi, müşteri odaklı etkin hizmet organizasyonu ve geniş ürün yelpazesi ile AKA olarak, size, ülkemizin her yerinde, tecrübeli acentelerimiz ve uzman kadrolarımızla kalite ve güvenilir hizmet sunmaktan gurur duyuyoruz.
Ürünümüzden etkin bir şekilde faydalanabilmek için, lütfen poliçenizi ve elinizdeki kitapçığımızı dikkatle okuyup saklayınız.
HASAR DURUMUNDA NE YAPMALISINIZ?
Hiçbir zaman bir hasar durumu ile karşılaşmamanızı dileriz.
Ancak böyle bir durumla karşılaştığınızda, acentenizi, size en yakın Bölge veya Genel Müdürlüğümüzü arayabilir veya şahsen başvurabilirsiniz.
Şirketimiz, hasarınızla anında ilgilenecek ve gerekli işlemleri başlatacaktır.
Aşağıdaki belgelerin tarafınızdan temin edilerek, Şirketimize iletilmesi hasar işlemlerinizin hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlayacaktır.
TEMİN EDİLMESİ GEREKLİ BELGELER
O1) Sigorta poliçeniz ve varsa diğer ek belgelerinizin fotokopisi
02) Sigorta prim ödemelerinizi belgeleyen makbuz veya diğer belgelerin fotokopisi
03) Hasar bedelini ve oluşumunu açıklayan yazılı bildiriminiz. (Hasara neden olan kişinin kimliği ve adresi de mutlaka belirtilecektir.)
04) Hasar bedelinin ödenebileceği banka, şube ve hesap numaranız
Hasarınızın özelliğine göre şirketimiz tarafından görevlendirilecek hasar eksperiniz gerekli olan durumlarda sizden başka belgeler de talep edecektir.
A- SİGORTANIN KAPSAMI A-1- Sigortanın Konusu
Bu sigorta, poliçede belirtilen süre içinde gemi veya diğer deniz ve göl araçları ya da bunlara ilişkin diğer sigorta ettirilebilir menfaatlerin maruz kalabileceği rizikoları, poliçede belirlenen koşullara bağlı olarak güvence altına alır.
Bu maddede yer alan "gemi veya diğer deniz ve göl araçları" terimi, yük ve yolcu gemilerini kapsar. Ancak sigortacı kabul ettiği takdirde, ahşap veya beton yahut bunların karışımından yapılmış tekneler, yelkenli tekneler, tenezzüh tekneleri, yat ve kotralar, hizmet motorları, balıkçı gemi ve tekneleri, römorkör, duba, şat ve layterler, yüzer havuz, şahmerdan ve vinçler, yüzer lokanta, deniz motosikletleri gibi deniz ve göl araçları "gemi veya diğer deniz ve göl araçları" terimi kapsamında sayılır.
A-2- Sınıf (klas) Belgesi
Aksi kararlaştırılmadıkça, sigorta konusu gemi veya diğer deniz ve göl araçları, sınıflama kurumları (klas müesseseleri) tarafından verilmiş sınıf belgesine sahip olmalı ve bu belge sigorta süresi içinde geçerliliğini korumalıdır. Sınıflama kurumları tarafından verilmiş sınıf belgesine sahip olmayan gemi ve diğer deniz ve göl araçlarının sigorta konusu olabilmesi için yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine göre inşa edilmiş olmaları zorunludur.
A-3- Sigorta Teminatının Kapsamı
Bu sigorta, rizikonun gerçekleşmesi sonucu gemi veya diğer deniz ve göl araçlarının yahut bunlara ilişkin diğer menfaatlerin uğrayacağı ziya ve hasarı, ayrıca teminata dahi! Edilmişse sorumluluk tazminatını yahut bunlarla ilgili masrafları kapsar. Ziya veya hasar yahut sorumluluk tazminatı ile bunlara ilişkin masrafların kapsam ve içeriği, teminata dahil ve istisna edilen rizikolar, bu poliçeye eklenen öze! Şartlarla belirlenir.
A-4- Sigorta Değeri
Taraflar başka bir esas kararlaştırmamışlarsa, gemi veya diğer deniz ve göl araçlarının sigorta değeri, rizikonun başladığı andaki değerdir. Aksi kararlaştırılmadıkça, yakıt, kumanya ve levazım, gemi adamlarının ücretleri, sigorta ücreti bu değere dahil değildir.
A-5- Aşkın ve Eksik Sigorta
Sigorta bedeli sigorta değerini aşamaz;, aşan kısım varsa geçersizdir. Sigorta bedeli sigorta değerinden az ise tazminat sigorta bedeli ile sigorta değeri arasındaki orana göre ödenir.
A-6- Sigortanın Başlangıcı ve Sonu
Bu sigorta, aksi kararlaştırılmadıkça, poliçede belirtilen tarihte öğleyin saat 12.00'de başlar ve yine poliçede belirtilen tarihte öğleyin saat 12.00'de sonra erer. Her iki halinde de gemi veya diğer deniz ve göl araçlarının bulunduğu yerin saati esas alınır.
B- HASAR VE TAZMİNAT
B-l- Rizikonun Gerçekleşmesi Halinde Tarafların Yetki ve Yükümlülükleri
Riziko gerçekleştikten sonra, tarafların bütün haklan saklı kalmak koşulu ile, her türlü koruma önlemlerini almaya veya bunların alınmasını istemeye, gözetmeye veya bunlara girişmeye yahut
başlamaya sigortalı veya sigorta ettiren zorunlu, sigortacı da yetkilidir. Sigortacının bu eylemlerinden dolayı ödeme yükümlülüğünü peşinen kabul ettiği ileri sürülemez. Sigortalı veya sigorta ettiren bu konularda sigortacı ile tam bir işbirliği yapmak, bu önlemlerin alınmasına yardım etmek için elindeki bütün belge ve bilgileri sigortacıya vermekle yükümlüdür. Bundan başka, sorumlu üçüncü kişilere karşı rücu haklarını korumak üzere, bütün önlemleri zamanında almak ve gerekli işlemleri yapmak için, sigortalı veya sigorta ettiren, sigortacı ile koşuluz işbirliği yapmakla yükümlüdür.
Sigorta ettiren veya sigortalı bu maddede sayılan yükümlülükleri yerine getirmez ve bunun sonucu zarar miktarında bir artış olursa bu kısım sigortacının ödeyeceği tazminattan indirilir.
B-2- Hasar Bildirme ve Hasara İlişkin Belgeler
Sigorta ettiren veya sigortadan haberi olması halinde sigortalı, rizikonun gerçekleştiğini öğrenir öğrenmez bu durumu sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
Sigorta sözleşmesinden doğan borcun muaccel olabilmesi için sigortalı, tazminatın hesabını gösteren bir liste ile diğer gerekli belgeleri vermek zorundadır. Bu belgeler özellikle şunlardır
* Deniz raporu,
* Kaza ile ilgili güverte ve makine jurnallerinin onaylı kopyalan,
* Denize elverişlilik belgesi,
* Kaza ile ilgili sınıflama kurumu raporu,
* Yürürlükte bulunan sınıf (klas) belgesi, sınıf belgesine sahip olmayan gemi ve diğer deniz ve göl araçları için ise, A-2 maddesinde belirtilen esaslara uyulduğuna ilişkin belge,
* Ekspertiz ve/veya dispeç raporu,
* Gemi adamları donatımında asgari emniyet belgesi,
* Gemi adamları listesi,
* Zarara ilişkin proforma fatura, makbuz vb. belgeler.
B-3- Halefiyet
Sigortacı, ödemiş olduğu tazminat tutarı ile sınırlı olmak kaydıyla, sigortalının üçüncü kişilere karşı olan tazminat talebi haklarına sahip olur. Sigortalı, sigortacının isteği üzerine bu hususu dispeçte veya sigorta tazminatı makbuzunda yahut buna ait bir belgede belirtmeyi kabul eder.
C- ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
C-l- İyi Niyet Yükümlülüğü
Taraflar, sigorta sözleşmesinin yapılması sırasında ve devamı boyunca iyi niyetle hareket etmekle yükümlüdür. Sigorta ettiren veya sigortalı yahut bunların sözleşmeyi yapmakla görevlendirdiği kişiler, sözleşmenin esasına ilişkin kendilerince bilinen her hususu, sözleşme yapılmadan önce sigortacıya bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde iyi niyete aykırı hareket edilmiş sayılır. Sigorta ettiren veya sigortalı yahut bunların sözleşmeyi yapmakla görevlendirdikleri kişiler, işlerinin olağan süreci içinde, kendilerince bilinmesi gerekli her hususu biliyor sayılırlar. Rizikonun değerlendirilmesi açısından taşıdıkları önem dolayısıyla, sözleşmeyi yapıp yapmama veya sigorta priminin ya da şartların belirlenmesinde, basiretli bir sigortacının vereceği karara etken olabilecek her husus sözleşmenin esası ile ilgili husus sayılır ve Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanır.
C-2- Sigorta Priminin Ödenmesi
Sigorta priminin tamamı veya taksitle ödenmesi kararlaştırılmış ise ilk taksit, poliçenin tesliminde ve kalan taksitler de poliçede belirtilen tarihlerde nakden ödenir.
Sigorta ettiren kimse primini vermemiş, prim tecil edilmiş veya poliçede vadeleri tayin ve tespit edilen herhangi bir taksitini, vade gününün bitiminde ödememiş ise temerrüde düşer, Temerrüt gününü takip eden 15 gün içerisinde de sigorta ettiren prim borcunu ödemezse bu müddetin bitiminden itibaren 15 gün süre ile sigorta teminatı durur, Bu sürenin sonuna kadar prim ödenmediği takdirde sigorta sözleşmesi herhangi bir ihtara gerek kalmadan feshedilmiş olur.
Bu poliçe ile ilgili herhangi bir prim iadesi ekli özel şartlara göre yapılır.
C-3- Tebliğ ve İhbarlar
Sigorta ettiren veya sigortalının bildirimleri, sigorta şirketinin merkezine veya sigorta sözleşmesine aracılık eden acenteye, noter aracılığı yahut taahhütlü mektupla yapılır. Sigorta şirketinin bildirimleri de sigorta ettiren veya sigortalının poliçede gösterilen adreslerine, bu adreslerin değişmiş olması halinde ise sigorta şirketinin merkezine veya sigorta sözleşmesine aracılık eden acenteye bildirilen son adreslerine aynı surette yapılır. Taraflara imza karşılığı elden verilen mektup, telgraf, teleks veya faks ile yapılan bildirimlerde taahhütlü mektup hükmündedir.
C-4- Ticari ve Mesleki Sırların Saklı Tutulması
Sigortacı ve sigortacı adına hareket edenler bu sözleşmenin yapılması dolayısıyla sigorta ettirene ve sigortalıya ilişkin olarak öğrenecekleri sırların saklı tutulmamasından doğacak zararlardan sorumludurlar.
C-5- Yetkili Mahkeme
Sigorta sözleşmesinden doğan anlaşmazlıklar nedeniyle açılacak davalarda yetkili mahkeme, sigorta şirketi merkezinin veya sigorta sözleşmesine aracılık yapan acentenin ikametgâhının bulunduğu yerdeki veya rizikonun gerçekleştiği yerdeki ticaret davalarına bakmakla görevli mahkemedir.
C-6- Zamanaşımı
Sigorta sözleşmesinden doğan bütün talepler, hasar tarihinden itibaren iki yılda zamanaşımına uğrar.
C-7- Özel Şartlar
Tarafların anlaşmasına göre, genel şartlara aykırı olmamak kaydıyla özel şartlar konulabilir ve bu özel şartlar genel şartlara göre öncelikli olarak uygulanır.
|